Barion Pixel
A weboldal használatával Ön jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

In memory of an exhibition in a special space in Hungary / Egy különleges térben lezajlott, hazai kiállítás emlékére

Tomka Csilla -

Tomka Csilla - Kaszino Project 0.1 - Exhibition - invitation

 

EN / magyarul lent


 

Tomka Csilla - Kaszinó Project 0.1 - exhibition


In english version soon...

 

HU


Tomka Csilla - Kaszinó Project 0.1 - kiállítás


Decemberben végre sikerült összehoznunk a kiállításomat. Nem volt nagy híre, hiszen nem kürtöltük világgá. És mégis megcsináltuk! Mert jó lett, nagyon! Mert végre láthatóvá vált a több éves munka eredménye. Mert jó volt látni azt a sok látogatót, akik nálam sokkal komolyabb emberek és mégis kevés idejük egy részét nekem vagyis a munkáimnak szentelték. És de jó volt, hogy sok segítséget kaptam a rendezvény lebonyolításához, hiszen egyébként semmiféle külsős vagy szakmabeli segítséget nem vettünk igénybe.

 

Koncepció


Először is szerettem volna bemutatkozni egy nagy, önálló kiállítással Budapesten, egy nem szokványos helyszínen és nem szokványos terepen.

Másrészt szerettük volna egy rövid időre megnyitni a csepeli gyártelep egyik történelmi helyszínét, vagyis ami még maradt belőle. Mert hogy az 1911-ben, eredetileg Tiszti Kaszinónak épült épület dísztermének egyik első látogatója Ferenc Ferdinánd volt, majd később, a pártbizottság propaganda helyszíneként további híres, történelmi személy volt jelen az ott zajló eseményeken, így Kim Ir Szen, Brezsnyev, Hruscsov, Vorosilov, Nixon, Tito, Gagarin, Gorbacsov vagy Puskás Öcsi, na meg persze az akkori, itthoni vezetőség tagjai.

A kiállítási helyszín jelenleg egy puritán, szocialista jellegű, retró hangulatú, üres terem, óriási, márvány Lenin mozaikkal (Rácz András munkája). A terem adottságai miatt (óriási alapterület és magasság, nagy ablakok, rengeteg fény) kiválóan alkalmas nagyszabású rendezvényekhez.

A kettőt egy csapásra és egy napos rendezvény keretében képzeltük el. Semmi felesleges sallang, semmi túlgondolt művészideológia. Csak a kiállított alkotások, a terem szellemei és a látogatók. Talán a karzatról letekintve volt leginkább látható a múlt és a jelen szokatlan összefonódása. Furcsa együttállás, amikor egy nyomasztó múlt részeként tekinthető monumentális Lenin mozaik belesimul a sok színes, vidám alkotás közé.

Bár elsődlegesen tervezőgrafikus vagyok, a kiállításon az elmúlt egy-két év alatt született képzőművészeti jellegű munkáimat és azokból tovább gondolt dizájn tárgyakat szerettem volna bemutatni. A földre és részben raklapokra helyezett alkotások között nagy vásznak, kisebb-nagyobb papír- és fanyomatok, továbbá szétszórtan esernyők, párnák és néhány puff szerepeltek.

 

Alkotásoktól a kiállításig


2014-ben újra részt vettem a lendvai LindArt Nemzetközi Művésztelepen, ahol számos grafikát készítettem. Ezek közül később az egyik monotípia-kollázzsal elkezdtem számítógépen kísérletezni, majd néhány év alatt több sorozatot hoztam létre, egy idő múlva pedig nekiálltam feldolgozni saját grafikáimat különböző dizájn tárgyak formájában.

És ugyan a kiállításon eredetileg több dizájn jellegű alkotást szerettem volna bemutatni, külső körülmények miatt erre az adott időpontban nem volt lehetőség. A kivitelezési folyamatok, az alvállalkozók megismerése rengeteg tanulsággal szolgáltak számomra, további megfelelő minőségű tárgyak legyártása a jövőbeli terveim egyike.

 

Kiállításon szerepló alkotások


A képzőművészeti alkotások a Lindlip, a Folyoda és a BringaCsillag sorozatok részét képezik.

LINDLIP

A Lindlip sorozatok a LindArt és a Lipsum szavak összekapcsolása után kapták a nevüket. A LindArt szó egy korábbi, lendvai LindArt művésztelepen készült, majd a sorozatban felhasznált grafika eredetére utal, míg a Lipsum (amit pl. a grafikusok a betűtípusok, a tipográfia és az elrendezés bemutatására használnak) a grafikán alkalmazott tipográfiai karakterek töredékeire (grafikusi behatás).

FOLYODA

A Folyoda szó a grafika hátterében, részletekben fellelhető elfolyásra utal. A formák és a színfoltok egymásra csúsztatásának játékában pedig régi, magyar, díszítő motívumok apró részletei láthatóak.

BRINGACSILLAG

A BringaCsillag sorozatot egy letisztult, minimalista képi világ jellemzi. A kerékpár motívum a kedvenc hobbimból ered, a csillag motívum a nevemre (Csilla) utal, miközben a csillag motívumban benne foglaltatik egy-egy korábbi munkám töredéke. Egyfajta önarcképnek is tekinthető, ha úgy vesszük.

Mind az egyes grafikák, mind a sorozatok valamilyen módon kapcsolódnak egymáshoz (színek, grafikai elemek, stílus, névadás, kivitelezés, számozás és példányszám), hiszen egymás után és egymásból születtek. A rengeteg színnel, átlátszó réteggel, különböző formákkal, betűkkel, számokkal, néha rejtett karakterekkel és motívumokkal képzeletszülte, stilizált, színes felületek jönnek létre. A sorozatok számozásában és a példányszámok meghatározásában a kínai számmisztika fontos szerepet tölt be.

A kiállításon szereplő képzőművészeti alkotások többsége Giclée nyomat festővásznon illetve papírnyomat alumínium lemezen és fakeretben, kisebb részük UV nyomat falemezen. A Giclée nyomtatás a művészi nyomtatás legkorszerűbb technológiája, mely megfelel a művészek, a gyűjtők és a múzeumok legmagasabb elvárásainak.

A képzőművészeti alkotások limitált kiadásban, típusonként és méretenként összesen 3-3 példányban kaphatók, általam aláírtak, sorszámozottak és hitelességi tanúsítvánnyal vannak ellátva. A dizájn termékek a saját művészi grafikák továbbgondolt változatai, példányszámuk nem korlátozott.

 

Helyszín


Budapest, Csepel, egykori Weiss Manfréd Acél- és Fémművek gyártelepén található, eredetileg Tiszti Kaszinó épülete, majd a pártbizottság egyik propaganda helyszíne.

 

Időpont


2019.12.08.

 

Utószó


Hálával tartozom Mindenkinek, aki eljött a kiállításra, aki közreműködött a kiállítás lebonyolításában, Tóth Sándor színművésznek a kedves és megnyugtató megnyitóbeszédért, továbbá Szlovénia budapesti nagykövetének, Dr. Robert Kokaljnak és Lendva polgármesterének, Magyar Jánosnak a kiváló, rögtönzött beszédükért, amire nem is számítottam.

A kiállítás saját szervezésben, külső támogatók nélkül, teljesen függetlenül valósult meg.​​​​​​​ 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

+

egy kis infó rólam


Általános iskolás korom óta mozgok a képzőművészek között.

A Magyar Képzőművészeti Egyetemen végeztem.

Papíron tervezőgrafikus művész vagyok, de igazából mindegy is.

Szeretem a vizuális művészetek különböző területeit, formáit.

A kortárs öncélú művészetről és a kitalált művészi miértekről lenne véleményem, de inkább megtartom magamnak.

Amíg a pénznek és a kimondott szavaknak van a legnagyobb hatása az emberekre, addig én inkább elmegyek biciklizni!